Stichting Goed voor Oud

Hieronder het persbericht van Stichting Goed voor OudLevensFoto - Goed voor Oud -004
HOORN –

Stichting Kringloop Goed voor Oud zet de bewoners van woonzorgcentrum De Hoge Hop in het zonnetje!

Met visagie, fotoshoot, lekkere hapjes en gratis ingelijste foto’s!

In juni heeft Stichting Kringloop Goed voor Oud in samenwerking met diverse andere organisaties een leuke actie georganiseerd voor de bewoners van woonzorgcentrum De Hoge Hop. Zij werden opgemaakt door visagisten en buiten door een professionele fotograaf in het zonnetje op de foto gezet. De portretfoto’s werden tijdens de actie direct uitgeprint en in een fotolijst naar keuze overhandigd aan de bewoners. Tijdens de actie, die van 9:30 ’s ochtends tot 16:00 ’s middags duurde, werden er ook lekkere Indonesische hapjes aangeboden door Toko Matahari Hoorn. Er waren meer dan 70 aanmeldingen en het gehele project werd erg enthousiast en met veel positieve reacties ontvangen door de bewoners en familieleden.
De kringloopwinkel, die zich inzet voor ouderen die op financieel, cultureel, sociaal en maatschappelijk gebied steun kunnen gebruiken, is erg blij deze actie georganiseerd te kunnen hebben. Entenie Kleerekoper, Bestuur en coördinator van Stichting Kringloop Goed voor Oud legt uit: ‘Deze actie heeft bij veel mensen weer een lach doen verschijnen. We hebben een ontzettend goed team gehad van visagisten, fotograaf, begeleiders en vrijwilligers die dit mogelijk hebben gemaakt. Het is zo mooi om te zien hoeveel welwillendheid er is en waar mensen en organisaties toe bereid zijn. En in deze crisistijd worden juist de ouderen nog wel eens vergeten. Nu doen we met z’n allen iets voor hen terug, en met succes! Het was een hele leuke actie, we hopen als stichting in de toekomst nog vele activiteiten als deze te kunnen organiseren’.

LevensFoto

LevensFoto - Goed voor Oud

LevensFoto – Goed voor Oud


Heidy Brakenhoff, de fotografe van Levensfoto twijfelde niet toen ze werd benaderd voor deze actie: ‘Ik maak foto’s van alle bijzondere en normale momenten van je leven. Een belangrijk moment wordt vaak over het hoofd gezien: de ouder wordende mens. Veel mensen hebben geen mooie foto van hun ouders of grootouders of partner als ze wat ouder zijn. Terwijl een mooi portret een heel waardevol bezit is. Toen ik benaderd werd door Kringloop Goed voor Oud twijfelde ik geen moment. Het is helemaal bijzonder dat we mensen met dementie hebben mogen vastleggen en meteen de foto hebben kunnen mee geven. Ik heb geprobeerd een mooi portret van iemand te maken waarbij je de positieve kracht in een persoon heel duidelijk kan zien.
De reacties waren erg leuk. Een van de mooie momenten die me bij zal blijven was het stel dat al 58 1/2 jaar getrouwd was. Zij vroeg hem elke keer: “Hoe lang zijn we ook al weer getrouwd, heel lang hè?” en dan keek ze hem heel verliefd aan. Ze kroop nog even lekker tegen hem aan op het bankje waar de fotoshoot was. “Hij is mijn allessie.” vertrouwde ze me toe. “Maar hij kan niet bij me blijven.” De tranen stonden in haar ogen. Ik maakte een portret van hun samen en een van elkaar apart. “Ik maak een mooie foto van je man. Kun je die op je nachtkastje zetten. Kan je elke dag naar hem kijken.” zei ik tegen haar.
Een ander moment is van twee giechelende dames die met z’n tweetjes in een hoekje van de tuin zaten te kletsen. Of ze samen ook nog even op de foto mochten. Ze hebben elkaar in De Hoge Hop leren kennen. Hoe lang kennen we elkaar nu? De ene dame vraagt het aan de andere. Precies wordt me verteld in welke maand en week jaar ze elkaar voor het eerst hebben ontmoet. Het klikte gewoon, ze kunnen gewoon lekker met elkaar kletsen en dat kunnen ze niet met iedereen. Ze komen ook wel eens bij elkaar over de vloer, maar vervoer is wel een issue. De ene dame mag niet meer op haar schoot mobiel rijden. Maar als het kan zien elkaar ook wel eens privé.
Het was een hele intense dag, waarbij ik heel veel heb genoten van de reacties op de foto’s. Het was heel mooi
om de mensen te mogen fotograferen. Ook omdat ze zo mooi waren opgemaakt. Het was heel subtiel gedaan, zodat je kon zien dat iemand prachtige ogen heeft, die nog steeds stralen.’

Maid of Make-up

Visagist Elvira Korsten van Maid of Make-up, die samen met visagisten Yvon Komen en Anne Brugman de visagie regelden, had veel plezier in het opmaken van de bewoners. Maar niet iedereen wilde of hoefden opgemaakt te worden. Elvira verteld: ‘De meeste bewoners hier hebben al jaren geen make-up meer gedragen omdat ze het niet meer nodig vonden. We hebben de make-up naturel gehouden, met een licht aangebrachte foundation en het wegwerken van wat oneffenheden voor een mooi eindresultaat zodat deze mooie en lieve mensen fris en stralend op de foto staan’.

Het Hoge Hop

LevensFoto - Goed voor Oud

LevensFoto – Goed voor Oud


De Hoge Hop verteld ten slot hoe hen werden benaderd voor de actie: ‘In maart nam Dhr. Kleerekoper van Stichting Kringloop Goed voor Oud contact met ons op om te vragen of we nog wat spullen nodig hadden voor onze rommelmarkt. De opbrengst van deze spullen mochten we optellen bij onze winst.
Na de rommelmarkt kwam er al snel een aanbod van de stichting, om onze bewoners te portretteren. Hier is het activiteitenteam van De Hoge Hop gelijk mee aan de gang gegaan. Het resultaat was dat er ongeveer 70 bewoners en bezoekers van de dagbehandeling en het woonzorgcentrum op professionele wijze werden gefotografeerd nadat ze een bezoek hadden gebracht aan de aanwezige visagistes.
LevensFoto - Goed voor Oud -012

LevensFoto – Goed voor Oud -012


Na de fotoshoot konden de bewoners een mooie fotolijst uitzoeken en genieten van de aangeboden Indonesische hapjes. De sfeer in huis was gezellig en partners gingen spontaan mee op de foto, rond 16:00 uur waren alle foto’s afgeleverd aan de bewoners en sloten we gezamenlijk de activiteit af.
Het was een drukte van jewelste, bewoners, personeel en familie waren enthousiast.
We kijken als activiteitenteam op een zeer positieve manier terug op deze dag en voor de bewoners is er een mooi moment vastgelegd. Iets wat zeker voor herhaling vatbaar is wat ons betreft en we bedanken de stichting voor deze mooie mogelijkheid’.

Winkel

De stichting wil in de toekomst ook een winkel oprichten. Deze zou dan een speciaal ingerichte koffiecorner krijgen waar ouderen gratis koffie en thee kunnen drinken en socialiseren met elkaar. Om zo ver te komen hebben ze echter eerst de financiële middelen nodig. ‘Een transport- of bakwagen en een wat ruimere opslagplaats zou ons al aardig op weg helpen om dit zelfstandig voor elkaar te krijgen. Natuurlijk zijn donaties ook altijd welkom!’ aldus het bestuur.
De recent opgerichte stichting financiert momenteel de activiteiten door tweedehands goederen te verkopen op de rommel- en kofferbakmarkten. Iedereen kan een steentje bijdragen door tweedehands spullen te doneren aan deze stichting. Zo kunnen er in de toekomst nog meer acties worden georganiseerd voor de ouderen in Nederland. Kijk voor meer informatie op www.kringloopgoedvooroud.nl of bel 06 27 844 884.

Weekblad Zondag

Weekblad Zondag